008. Miód prosto z miasta

W tym odcinku podcastu Projektanci Zmian będziemy mówić o tym, dlaczego pszczoły są ważne w naszym życiu i jak to się stało, że zapraszamy je do miast. Czy to zdrowe dla pszczół i bezpieczne dla ludzi.

Powiemy także o zawodzie pszczelarza, co musi wiedzieć, umieć, robić. Czy miejska pasieka różni się od niemiejskiej i czy na miejskim pszczelarstwie da się zarobić…

I postaramy się dowiedzieć, dlaczego niektóre firmy – bynajmniej nie producenci miodu – angażują się w prowadzenie pasiek? co to im daje, kto się zajmuje pszczołami, i czy działania proekologiczne i prospołeczne są opłacalne.

Naszymi gośćmi są:

  • Tomasz Petryka, właściciel firmy miodem słodzone, opiekun 9 warszawskich pasiek i prezes fundacji Apiterra.

    Tomasz mówi nam dlaczego pszczoły są dla nas ważne, skąd pomysł, żeby przenosić je do miast, czy pszczoły są niebezpieczne dla ludzi i czy pszczoły dobrze czują się w mieście. Opowiada także o fundacji Apiterra i jej współpracy z UN Global Compact, o planach zakładania pasiek, tam, gdzie ich brakuje, i o wspieraniu pszczelarzy.

    Na dole strony, w materiałach dodatkowych, jest cała rozmowa z Tomkiem. Dowiecie się z niej np. czym jest apiterapia, albo jak pracują pszczoły w Ameryce.
  • Kamil Baj, który razem z Agnieszką Skórską założył firmę Pszczelarium. Pszczelarium zajmuje się produkcją miodu, opieką nad pasiekami firm i instytucji, i szkoleniem przyszłych pszczelarzy.

    Kamil mówi o tym, co to za zawód – pszczelarz, czy łatwiej jest być pszczelarzem w mieście, czy na wsi, czy miód z miasta jest inny od tego ze wsi, i czy na miejskim pszczelarstwie da się zarobić. I oczywiście o tym, jak zostaje się pszczelarzem…

    Cała rozmowa z Kamilem jest w materiałach dodatkowych.  Posłuchacie tam więcej m.in. o produkcji miodu, o prowadzonych przez Pszczelarium warsztatach i szkoleniach, poznacie pszczelarski słowniczek i dowiecie się iloma pszczołami zarządza Kamil i jego zespół.
  • Aleksandra Kusz vel Sobczuk, kierownik komunikacji korporacyjnej firmy Wedel. Jeśli ktoś nie zna tej marki, to polecamy obowiązkowy klasyk na start: Ptasie Mleczko® waniliowe (najpierw obgryzamy czekoladę, potem zjadamy środek), i Torcik Wedlowski. A później to już mozolnie 😉 trzeba szukać swoich ulubionych słodyczy – jest w czym wybierać.
    Pani Aleksandra mówi o tym, skąd się wzięły pszczoły na dachu wedlowskiej fabryki i czy czują się tam dobrze, o tym jaki miód tam powstaje i co się z nim dzieje. A także o długiej długiej tradycji firmy w prowadzenia biznesu z troską o pracowników i sąsiadów i o tym, jak firma Wedel dba nie tylko o pszczoły, ale także o zmniejszanie swojego negatywnego wpływu na środowisko.

A na koniec polecamy 3 książki, powiązane z naszymi gośćmi i tematem podcastu. Dla dzieci, bo wiadomo, że edukację najlepiej zacząć jak najwcześniej. 

NUTKA. NAJBARDZIEJ MUZYKALNA PSZCZOŁA ŚWIATA, Grzegorz Kasdepke – książka o teatralnej pszczole Nutce i opiekunie pasieki w Teatrze Wielkim Operze Narodowej panu Tomku. 

Atlas “Pszczoły”, wyd. Dwie Siostry, przepięknie zilustrowana przez Piotra Sochę. Tutaj dowiecie się wszystkiego o pszczołach, między innymi, dzięki Pszczelarium, które doradzało merytorycznie przy powstawaniu atlasu.

Moc Czekolady. Anna Czerwińska-Rydel. Wydawnictwo Muchomor. Tutaj przeczytacie, że pierwsza własna cukiernia Karola Wedla była przy ul. Miodowej, co jest ciekawe w kontekście tego odcinka podcastu. Ale poza tym, przekonacie się, że historia rodziny Wedlów jest niesamowita, a działania firmy na rzecz pracowników w czasach przedwojennych, nawet teraz, w wielu miejscach uważane byłyby za prekursorskie.

Materiały dodatkowe:

Cała rozmowa z Tomaszem Petryką z miodemsłodzone:

Cała rozmowa z Kamilem Bajem z Pszczelarium.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *